Jesenický MasterChef Junior zná své vítěze!

Jesenický MasterChef Junior zná své vítěze!

19.10.2020
22.9.2020 se uskutečnilo finální kolo 1.ročníku Jesenického MasterChef Juniora a známe jeho vítěze!

Vážení přátelé, určitě mnozí z vás zaregistrovali, že na jedné z našich komerčních televizí je už delší dobu vysílána televizní show MasterChef Česko. Soutěžící se v ní snaží svým kuchařským uměním oslnit porotu složenou z našich nejlepších šéfkuchařů a tato show má velmi slušnou sledovanost. Ti z vás ještě sofistikovanější ve sledování televizních pořadů s kulinářskou tématikou ví, že podobná show existuje i pro děti, i když MasterChef Junior je realizován v americké produkci a pod patronátem světoznámého šéfkuchaře, držitele Michelinských hvězd, Gordona Ramsayho.

Proč vám ale tady vykládám o něčem, co je vám přece velmi dobře známo? No protože, světe div se, podobná soutěž se konala i zde v Jeseníku, i když prozatím bez účasti televizních kamer. Jesenický MasterChef Junior 2020 byl připraven pro žáky základních škol v okrese Jeseník a hlavním garantem soutěže bylo město Jeseník v rámci projektu OP VVV „MAP ORP Jeseník II“ spolu se SŠ gastronomie, farmářství a služeb Jeseník a SVČ DUHA Jeseník. Do soutěže se přihlásilo celkem deset soutěžních dvojic z osmi základních škol v okrese Jeseník. Uchazeči o titul Jesenický MasterChef Junior se mezi sebou utkali celkem ve třech kolech soutěže, přičemž třetí kolo bylo zároveň i kolem finálovým, do kterého postoupily pouze tři nejlepší kuchařské týmy. První kolo se konalo v prostorách SVČ DUHA Jeseník. Týmy měly za úkol připravit catering v podobě kanapek a pomazánek. Druhé kolo proběhlo již na SŠ gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku. Tentokrát se postupující dvojice musely vypořádat s pečením muffinů a jejich nápaditým zdobením.

A jdeme do finále! To se konalo 22.9.2020 opět na SŠ gastronomie, farmářství a služeb v Jeseníku. Ruku na srdce, přátelé, finále by nemohlo být skutečným, kdyby se v něm sešli pouze ti nejlepší soutěžící. Organizátoři nezůstali pozadu a podařilo se jim něco, co soutěžícím vyrazilo dech. Do hodnotící poroty totiž usedli, kromě starých známých tváří, také paní Jitka, účastník současné řady MasterChef Česko a její přítel Paolo, který je členem kuchařského týmu v hotelu Four Seasons v Praze. Tři nejlepší týmy složené ze žáků ZŠ Bělá p. Prad., ZŠ Mikulovice a ZŠ Vidnava (minulý školní rok ještě ZŠ Stará Červená Voda) měly nejprve možnost shlédnout celou přípravu zadaného pokrmu. Byla to grilovaná kuřecí prsíčka s parmskou šunkou a šalvějí spolu s italským rizotem, v podání člena poroty pana Luďka Ungermanna. Pak už bylo vše na nich. Na splnění úkolu, včetně náležité prezentace, byl časový limit 120 minut. Je nutno říci, že tohle vše naši soutěžící stihli mnohem dříve, než povoloval časový limit. Poté již bylo na porotě, aby celé jejich snažení ohodnotila.

Jak to tedy všechno dopadlo? Především je třeba říci, že porota byla nadšená a velmi mile překvapená z výkonu všech soutěžících a při hodnocení jejich práce a výsledků nešetřili superlativy. Po dlouhé diskuzi a výměně názorů nakonec dospěla k výsledku, že na třetím místě se umístil tým ze ZŠ Mikulovice ve složení Petr Hanúsek a Alexandr Šulík, druhé místo vybojovaly holky, Jana Schuchová a Michaela Dostálová, ze ZŠ Vidnava. Vítězi soutěže Jesenický MasterChef Junior 2020 se velmi těsným rozdílem stali žáci, Dominik Buchal a Jonáš Plšek, ze ZŠ Bělá pod Pradědem.

Závěrem mi dovolte už jen velmi krátké zhodnocení celé této akce. Velké díky patří všem, kteří se podíleli na realizaci této soutěže. Stálo je to všechny nemalou dávku energie a spoustu času. Jesenický MasterChef Junior se tak i v dnešní složité době neodmyslitelně zapsal mezi akce pro děti, na které se hned tak jenom nezapomíná. A proto pevně věřím, že i tento rok se najde cesta i finanční prostředky k tomu, abychom mohli vyhlásit Jesenický MasterChef Junior 2021.

Přejeme vám pevné nervy a zdraví a vzpomeňte si třeba někdy na přísloví že, láska prochází žaludkem.  

       Za organizátory Bc. Daniel Krčmář, ředitel SVČ DUHA Jeseník.